Bijtelling berekenen

Wanneer u ieder jaar meer dan 500 kilometer privé rijdt met uw zakelijke leaseauto, dan betaalt u bijtelling. De hoogte van de bijtelling is onder andere afhankelijk van het type auto dat u rijdt.

 

In de onderstaande calculator berekent u de hoogte van uw bijtelling.

Voor het eerst privé rijden met uw leaseauto? Let dan op.

Rijdt u momenteel in een auto van de zaak die u alleen zakelijk rijdt (zonder bijtelling dus) en overweegt u een overstap naar een elektrische auto? Let dan op het volgende: Als u gedurende het jaar voor een nieuwe leaseauto kiest en deze ook privé wilt gaan rijden (als gevolg waarvan u dus bijtelling gaat betalen), dan moet alsnog bijtelling worden betaald voor de voorbije maanden over de cataloguswaarde van uw vorige auto (meestal 22%). Ook al is deze niet privé gebruikt.

Deze starre fiscale maatregel geldt al jaren maar wordt relevanter nu veel leaserijders de overstap overwegen naar een elektrische auto en sneller geneigd zullen zijn deze ook privé te gaan rijden vanwege de lagere bijtellingspercentages.

Er zijn twee momenten waarop er “kosteloos” kan worden overgestapt: op 1 januari of bij een wisseling van werkgever. Dit zijn namelijk de momenten waarop een verklaring over privé gebruik kan worden ingeleverd.

Heeft u een auto van de zaak die u buiten de bijtelling houdt en wilt u toch gedurende het jaar overstappen naar een elektrische auto? Dan kunt u deze extra kosten alleen voorkomen door de elektrische auto tot aan 1 januari niet privé te gaan gebruiken.