fleetservices
WLTP
Invoering WLTP
WLTP staat voor Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure en wordt gebruikt om het brandstofverbruik, de CO2-uitstoot en de uitstoot van andere vervuilende stoffen van voertuigen te meten. WLTP vervangt de verouderde New European Driving Cycle (NEDC) test. Met WLTP worden uitlaatgasemissies op een andere manier gemeten, met als doel om een realistischer beeld van het voertuiggebruik te geven. Zo kan een betrouwbare vergelijking worden gemaakt tussen verschillende auto’s.

 

Wat gaat er veranderen per 1 januari 2021?
In Nederland is de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm) gebaseerd op de CO2-uitstoot van het voertuig. De nieuwe WLTP testmethode is dan ook van invloed op de hoogte van de bpm en daarmee op de prijs van auto's. Per 1 januari 2021 worden nieuwe bpm-tarieven gehanteerd. Tot die tijd wordt de nieuwe WLTP-waarde omgerekend op basis van de actuele bpm-tarieven. 

 

Wat betekent dit voor u?
In verband met WLTP zijn prijswijzigingen van toepassing op nieuwe bestellingen van leaseauto’s met een leverdatum na 1 januari 2021. Dit geldt ook voor de extra opties die u kiest bij uw auto. Extra opties kunnen namelijk van invloed zijn op de vorm en het gewicht, en daarmee het verbruik, van de auto. Dit kan leiden tot meer CO₂-uitstoot. Definitieve leaseprijzen zijn pas bekend bij de levering van de auto na 1 januari 2021.

 

Wat betekent dit voor de bijtelling?
De bijtelling wordt berekend op de catalogusprijs van de auto inclusief bpm. Vanwege de nieuwe bpm-tarieven per 1 januari 2021 kan de bijtelling pas na levering van een nieuwe auto worden berekend. Wij raden u aan om u hierover goed te laten informeren bij de merkdealer en de mogelijke WLTP-verhogingen bij levering na 1 januari 2021 zo volledig mogelijk te laten verwerken in uw offerte.

 

Meer informatie? 
Heeft u vragen over WLTP? Neem dan contact op met uw leaseadviseur.